Plataan - Microsoft Dynamics - Learning & Competence Management Vincent Bellefroid Koen Stox Steven Renders Conny Schuddinck Steffie Alexiou
A blog about Microsoft Dynamics
Home Archives Subscribe Plataan website

« Nieuwe BTW 2010 – Deel 2: Microsoft Dynamics NAV Report update | Main | Smakelijk eten aan 12% BTW. Maar ook in uw NAV? »

19/01/2010

Nieuwe BTW 2010 – Deel 3: De nieuwe BTW-aangifte in NAV

In de vorige 2 artikels kon je lezen hoe via het importeren van 2 fob bestanden nieuwe objecten geïmporteerd en bestaande objecten aangepast konden worden. Deel 1 en deel 2 zou je bijgevolg kunnen omschrijven als het technische stuk van de BTW 2010 update. Maar deze technische update zou weinig zin hebben zonder de functionele.

Die functionele update bestaat uit het aanpassen van de BTW-aangifte in Microsoft Dynamics NAV. Daar waar Microsoft al het nodige heeft voorzien om deel 1 en deel 2 te kunnen uitvoeren, is het (voor zover ik weet) de gebruiker of consultant die eigenhandig deel 3 moet uitvoeren.
Maar met dit artikel geraak je al een heel eind verder.

Opmerking: de screenshots zijn genomen uit Microsoft Dynamics NAV 5.0 SP1 BE. De procedure is hetzelfde voor Microsoft Dynamics NAV 4.0 SP3 BE en Microsoft Dynamics NAV 2009 SP1 BE.

Wat?
Concreet komt het er dus op neer dat de BTW-aangifte in NAV (Financieel beheer – Instellingen – Btw – Btw-aangifte) aangepast moet worden. Dit gebeurt uiteraard niet zomaar naar eigen believen. Al hetgeen dat aangepast moet worden is voorgeschreven door het Ministerie van Financiën. De meest in het oogspringende wijziging zijn de nieuwe roosters 44 en 88 op de BTW-aangifte. In deze roosters worden de verkoop en inkoop van intracommunautaire diensten aangegeven.
Een duidelijk overzicht van de wijzigingen in de Belgische BTW-aangifte vind je op volgende webpagina: http://www.bibf.be/Uploads/Documents/doc_2026.pdf

Hoe?
Wat betekent dit in NAV?
De Belgische bedrijven die Microsoft Dynamics NAV gebruiken, doen hun BTW-verwerking meestal op basis van de BTW-aangifte van het demobedrijf CRONUS België NV. Het is die BTW-aangifte die op basis van de beschrijving in bovenstaande pdf aangepast moet worden.

Zoals gezegd zijn er 2 nieuwe roosters bijgekomen. Deze zullen ingevoegd moeten worden in de BTW-aangifte in NAV:

De creatie van deze roosters is echter niet de enige wijziging in de BTW-aangifte. Omdat er 2 nieuwe roosters zijn, verandert ook de mapping van een aantal bestaande roosters (bijvoorbeeld rooster 82).

Wanneer?
Wat met de BTW-aangifte van 2009?
Morgen zijn we 20 januari 2010, wat betekent dat ieder bedrijf met een Belgisch BTW-nummer de laatste aangifte van 2009 ingediend moet hebben. Vanaf 20 januari 2010 hebben we de BTW-aangiftelayout van 2009 in NAV dus eigenlijk niet meer nodig. We zouden dus de bestaande aangifte kunnen aanpassen met bovenstaande wijzigingen.

Is het echter toch om de een of andere reden nodig om de BTW-aangiftelayout van 2009 in NAV te behouden, dan kan dit zonder problemen door gewoon een nieuwe BTW-aangiftenaam te maken:

Wanneer voor deze optie wordt gekozen is het wel belangrijk dat via de Boekhoudinstellingen de juiste BTW-aangifte wordt aangestuurd.

Na het uitvoeren van de stappen die in dit en de vorige 2 artikels staan beschreven, is een Belgisch bedrijf dat Microsoft Dynamics NAV gebruikt, klaar om de nieuwe BTW 2010 regels toe te passen.

 

Comments

I am here,ye,that's a nice place for me to learn more about microsoft windows,I can visit here again when I have problem about windows.thanks

The comments to this entry are closed.

October 2011

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Plataan Community

Visit us on LinkedIn Visit us on Facebook Visit us on Twitter