Plataan - Microsoft Dynamics - Learning & Competence Management Vincent Bellefroid Koen Stox Steven Renders Conny Schuddinck Steffie Alexiou
A blog about Microsoft Dynamics
Home Archives Subscribe Plataan website

« Nieuwe BTW 2010 reglementering in Dynamics NAV | Main | Nieuwe BTW 2010 – Deel 2: Microsoft Dynamics NAV Report update »

10/01/2010

Nieuwe BTW 2010 – Deel 1: Microsoft Dynamics NAV Data update

In het algemene inleidende artikel van vorige week over de nieuwe BTW regelementering van 2010, werd uitgelegd dat er een 3-tal stappen nodig zijn om de BTW wijzigingen in Microsoft Dynamics NAV te integreren.

In dit artikel wordt deel 1 besproken: de Microsoft Dynamics NAV Data update. We bekijken even wat deze stap inhoudt, hoe hij uitgevoerd kan worden, en ook niet onbelangrijk, wanneer dit dient (of diende) te gebeuren.

Opmerking: de screenshots zijn genomen uit Microsoft Dynamics NAV 5.0 SP1 BE. De procedure is hetzelfde voor Microsoft Dynamics NAV 4.0 SP3 BE en Microsoft Dynamics NAV 2009 SP1 BE.

Wat?
Zoals besproken in het inleidende artikel is de meest ingrijpende wijziging de nieuwe reglementering rond intracommunautaire diensten. Microsoft heeft in december 2009 een update uitgebracht voor de hierboven vermelde NAV versies, die ervoor zorgt het begrip EU-service wordt opgenomen in de BTW-boekingsinstellingen. Hierdoor wordt het mogelijk om aan te duiden welke combinatie van BTW-bedrijfsboekingsgroep en BTW-productboekingsgroep een EU-service is.
Dit wordt mogelijk gemaakt door het wijzigen van 5 bestaande NAV objecten, via de fob die Microsoft heeft gemaakt te importeren in NAV.

Hoe?
Na het importeren van de fob worden volgende 5 bestaande objecten aangepast:

Voor u, gebruiker, is het echter belangrijker om te weten wat deze import teweeg heeft gebracht. Wat moet er in NAV gewijzigd of aangepast worden? Wel, op zich niet zo heel veel. De enige echt zichtbare wijziging vind je terug bij de BTW-boekingsinstellingen. Daar zal je zien dat er achteraan een nieuw veld is bijgekomen: EU-service.Na de import dienen er functioneel 2 zaken te gebeuren:

  1. Aanmaken van BTW-productboekingsgroepen waarmee diensten aangeduid kunnen worden
  2. Aanduiden welke combinatie van boekingsgroepen EU diensten zijn

Van het 1ste punt kunnen we ons makkelijk afmaken, omdat we reeds sinds jaar en dag in België BTW-technisch verplicht het onderscheid moeten maken tussen goederen, diensten en investeringen. In NAV duiden we diensten aan met de BTW-productboekingsgroepen D0, D1 en D3.

Wat het 2de punt betreft, hier volstaat het om voor de combinaties EU met diensten aan te duiden dat het een EU-Service is:

Meer hoeft er voor deze 1ste stap niet te gebeuren. Wat dat betreft, komen we er dus vrij goed vanaf in België.

Wanneer?
Microsoft schrijft voor om deze stap in december 2009 uit te voeren. Moest dit in jouw geval nog niet gebeurd zijn, dan moet dat niet meteen een reden tot paniek zijn. Concreet is het belangrijk dat deze stap gebeurd is vóór de 1ste intracommunautaire dienstenfactuur van 2010 wordt geboekt in NAV.

Comments

The comments to this entry are closed.

October 2011

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Plataan Community

Visit us on LinkedIn Visit us on Facebook Visit us on Twitter